De beste kraan wastafel van 2023

Stel je voor: een ochtendroutine die begint met een vleugje elegantie en efficiëntie. De kraan wastafel, een stille metgezel in je dagelijkse leven, nodigt je uit om de dag te beginnen met een verfrissende aanraking van modern design en functionaliteit. Als een danspartner van waterstromen en een kunstwerk op zichzelf, voegt deze kraan wastafel een vleugje stijl toe aan je badkamer of keuken. Laten we eens kijken naar hoe dit eenvoudige element een vleugje magie aan je dagelijkse bezigheden kan toevoegen.

Onze top 3

Waarop hebben wij de kraan wastafel getest?

Natuurlijk, hier zijn de drie criteria waarop een wastafelkraan doorgaans wordt getest, samen met uitleg:
Waterdichtheid: De kraan wordt getest op waterdichtheid om ervoor te zorgen dat er geen lekkages optreden. Dit houdt in dat de verschillende afdichtingen en verbindingen van de kraan worden gecontroleerd om te verzekeren dat er geen water kan ontsnappen, zowel bij de bedieningshendel(s) als bij de aansluitpunten op de wastafel.
Waterdruk en Debiet: De kraan wordt getest onder verschillende waterdrukken en debieten om ervoor te zorgen dat deze consistent presteert. Dit betekent dat de kraan wordt beoordeeld op hoe goed het water stroomt bij zowel lage als hoge waterdruk, en of het debiet (de hoeveelheid water die per tijdseenheid door de kraan stroomt) binnen de specificaties valt.
Duurzaamheid en Levensduur: Deze test beoordeelt de duurzaamheid van de kraan op de lange termijn. De kraan wordt blootgesteld aan herhaalde bedieningscycli om te simuleren hoe deze zal presteren bij dagelijks gebruik. Daarnaast wordt gekeken naar het effect van water, temperatuurschommelingen en algemeen gebruik op de materialen van de kraan om te bepalen hoe lang deze naar verwachting mee zal gaan.
Deze criteria zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de wastafelkraan betrouwbaar, functioneel en duurzaam is gedurende zijn hele levensduur.

Wat is de beste kraan wastafel?

Uit ons onderzoek is gebleken dat

Ontdek onze elegante wastafelkranen - perfecte combinatie van stijl en functionaliteit. Upgrade je badkamer met hoogwaardige kwaliteit en design.

Wat is een kraan wastafel?

Een "kraan wastafel" verwijst naar de combinatie van een kraan en een wastafel in een badkamer of keuken. Laten we de termen even apart bekijken:

**Kraan:** Een kraan is een apparaat dat wordt gebruikt om de stroming van vloeistoffen, meestal water, te regelen. In het geval van een wastafel is een kraan gemonteerd boven of naast de wastafel om water te laten stromen voor doeleinden zoals handen wassen, gezicht wassen, tanden poetsen en andere hygiënische handelingen.

**Wastafel:** Een wastafel is een ondiepe bak die is ontworpen om water vast te houden. Het wordt meestal gebruikt in badkamers en keukens om handen, gezichten, gerechten en andere kleine objecten te wassen. Wastafels zijn er in verschillende stijlen, materialen en afmetingen.

Dus, wanneer je spreekt over een "kraan wastafel," bedoel je waarschijnlijk de combinatie van een kraan die boven of naast een wastafel is geïnstalleerd. Dit is een alledaags element in huishoudens en commerciële ruimtes, en het is essentieel voor persoonlijke hygiëne en dagelijkse activiteiten.

Waarop moet je letten bij het kopen van een kraan wastafel?

Bij het kopen van een kraan voor de wastafel zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Hier zijn enkele punten om op te letten, met uitleg voor elk punt:
Montage type: Er zijn verschillende montagemogelijkheden, zoals eenkraansof tweegreepskranen, muurof bladmontage. Kies een type dat past bij de indeling van je wastafel en je persoonlijke voorkeur.
Hoogte en diepte: De hoogte en diepte van de kraan bepalen hoe gemakkelijk je je handen onder de kraan kunt plaatsen en hoe comfortabel het gebruik zal zijn. Zorg ervoor dat de kraan voldoende ruimte biedt en niet te ver naar voren of naar achteren reikt.
Stijl en design: De kraan moet passen bij de algehele stijl van je badkamer. Kies een ontwerp dat esthetisch aanspreekt en goed harmonieert met de rest van de inrichting.
Materiaal: Kranen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals chroom, roestvrij staal, messing en meer. Kies een materiaal dat duurzaam is en goed bestand tegen corrosie en slijtage.
Waterbesparing: Let op de waterbesparende eigenschappen van de kraan, zoals een luchtbeluchter of een instelbare waterstroom. Dit kan helpen om water te besparen en je waterrekening te verlagen.
Bedieningsgemak: Kies tussen eenkraansen tweegreepskranen op basis van je voorkeur voor bedieningsgemak. Eenkraanskranen bieden meestal eenvoudigere temperatuuren debietregeling.
Keramische schijven: Kranen met keramische schijven hebben de voorkeur, omdat deze duurzamer zijn en zorgen voor soepele bediening zonder druppels.
Temperatuurbeperking: Sommige kranen hebben een temperatuurbeperking om onbedoeld te heet water te voorkomen, wat vooral belangrijk kan zijn in gezinnen met kinderen.
Onderhoud: Overweeg hoe gemakkelijk de kraan te onderhouden is. Kranen met gladde oppervlakken zijn vaak gemakkelijker schoon te maken dan die met veel randen en hoeken.
Prijs: Bepaal je budget voor de kraan en zoek binnen dat budget naar opties die aan je vereisten voldoen. Bedenk dat duurdere kranen vaak van betere kwaliteit en duurzamer zijn.
Merk en garantie: Kies voor gerenommeerde merken die betrouwbare kwaliteit leveren en een goede garantie bieden. Dit verzekert je van een goede after-sales service in geval van problemen.
Installatie: Controleer of de kraan eenvoudig te installeren is. Sommige kranen worden geleverd met installatie-instructies en benodigde accessoires, terwijl andere mogelijk extra professionele installatie vereisen.
Door aandacht te besteden aan deze punten kun je een wastafelkraan kiezen die niet alleen functioneel is, maar ook goed past bij de stijl en behoeften van je badkamer.

Waarom een kraan wastafel kopen?

Het kopen van een kraan voor een wastafel biedt verschillende voordelen en functionaliteiten die de algemene bruikbaarheid en esthetiek van de badkamer verbeteren. Een wastafelkraan is een essentieel onderdeel van het sanitair in huis, en hier zijn een aantal redenen waarom mensen ervoor kiezen om er een te kopen:
Waterregulatie: Een kraan maakt het mogelijk om de waterstroom nauwkeurig te regelen, wat handig is voor taken zoals handen wassen, tandenpoetsen en gezichtsverzorging.
Hygiëne: Speciaal ontworpen wastafelkranen met hands-free of touchless functies verminderen de verspreiding van bacteriën en ziektekiemen doordat je de kraan niet hoeft aan te raken om water te laten stromen.
Stijl en esthetiek: Kranen zijn beschikbaar in verschillende ontwerpen, afwerkingen en stijlen, wat de mogelijkheid biedt om de badkamer aan te passen aan je persoonlijke smaak en interieur.
Functionaliteit: Er zijn kranen met uitschuifbare sproeikoppen, temperatuurregeling en andere functies die het gebruiksgemak vergroten.
Waterbesparing: Veel moderne wastafelkranen zijn ontworpen om water te besparen door het implementeren van technologieën die de waterstroom verminderen zonder in te leveren op prestaties.
Duurzaamheid: Kranen worden gemaakt van verschillende duurzame materialen die bestand zijn tegen langdurig gebruik en corrosie.
Toegevoegde waarde: Het installeren van een hoogwaardige kraan kan de waarde van de woning verhogen, wat voordelig kan zijn als je ooit besluit om te verkopen.
Persoonlijk gemak: Een goed gekozen wastafelkraan kan het dagelijks gebruik van de badkamer comfortabeler maken, wat bijdraagt aan het algehele welzijn.
Veelzijdigheid: Wastafelkranen zijn er in verschillende formaten en vormen, zodat je kunt kiezen welk model het beste past bij de grootte en stijl van je wastafel.
Onderdeel van het geheel: Een kraan voor de wastafel maakt deel uit van het complete badkamerontwerp en draagt bij aan de algehele uitstraling van de ruimte.
Al met al biedt een wastafelkraan meer dan alleen praktisch nut; het is een functioneel en esthetisch element dat een aanzienlijke rol speelt in zowel de dagelijkse routine als het algemene design van de badkamer.

Welke verschillende type kraan wastafel zijn er?

Er zijn verschillende typen kranen voor wastafels beschikbaar, elk met hun eigen ontwerp, functionaliteit en bediening. Hier zijn enkele van de meest voorkomende types:
Eenhandelkraan: Dit is een populaire keuze waarbij zowel de watertemperatuur als de waterstroom worden geregeld met één hendel. Door de hendel naar links of rechts te bewegen, kun je de temperatuur aanpassen, en door de hendel omhoog of omlaag te bewegen, regel je de waterstroom.
Tweegreepskraan: Deze kraan heeft aparte hendels voor koud en warm water. Hiermee kun je de watertemperatuur en -stroom onafhankelijk van elkaar regelen.
Sensorof aanraakkraan: Dit type kraan heeft een sensor die beweging detecteert of reageert op aanraking. Het water wordt automatisch geactiveerd wanneer je je handen onder de kraan houdt, en stopt wanneer je ze weghaalt.
Inbouwkraan: Een inbouwkraan wordt in de muur gemonteerd en heeft alleen de uitloop en eventueel bedieningsknoppen zichtbaar boven de wastafel. Dit geeft een strakke en minimalistische uitstraling.
Wandkraan: Dit lijkt op een inbouwkraan, maar wordt direct aan de muur bevestigd met een uitloop boven de wastafel. Het heeft geen basis op de wastafel zelf.
Hoge uitloopkraan: Deze kraan heeft een verhoogde uitloop, wat handig kan zijn voor het vullen van grote containers en het voorkomen van spatten.
Lage uitloopkraan: Een kraan met een lage uitloop is compacter en geschikt voor kleinere wastafels.
Uittrekbare/uitrekbare kraan: Dit type kraan heeft een uittrekbare uitloop die je kunt uittrekken en richten, wat handig kan zijn bijvoorbeeld bij het vullen van potten of het spoelen van de wastafel.
Waterbesparende kraan: Deze kranen zijn ontworpen om water te besparen door het gebruik van luchtinjectie of speciale technologieën die de waterstroom verminderen zonder veel aan druk of comfort in te leveren.
Thermostatische kraan: Deze kraan regelt de watertemperatuur automatisch en nauwkeurig. Je stelt de gewenste temperatuur in en de kraan houdt het water op die temperatuur.
Koudwaterkraan: Soms gebruikt in toiletruimtes waar alleen koud water nodig is, deze kranen leveren alleen koud water en hebben meestal een enkele hendel.
Designkranen: Deze kranen zijn er in verschillende stijlen en materialen om bij verschillende badkamerontwerpen te passen.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele soorten kranen voor wastafels die beschikbaar zijn. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, de stijl van je badkamer en de functionaliteit die je nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Hoe installeer ik een wastafelkraan?

Om een wastafelkraan te installeren, volg je de instructies van de fabrikant. Meestal moet je de oude kraan verwijderen, de nieuwe kraan op de wastafel plaatsen, de bijbehorende bevestigingsmaterialen gebruiken en de waterleidingen correct aansluiten. Zorg ervoor dat je het water afsluit voordat je begint met de installatie.

Wat is het verschil tussen een ééngreeps- en een tweegreepswastafelkraan?

Een ééngreepswastafelkraan heeft één hendel die zowel de watertemperatuur als de waterstroom regelt. Een tweegreepswastafelkraan heeft aparte hendels voor warm en koud water. Eéngreepskranen zijn vaak moderner en gemakkelijker in gebruik, terwijl tweegreepskranen een meer traditionele uitstraling hebben.

Hoe onderhoud ik een wastafelkraan?

Voor regelmatig onderhoud van een wastafelkraan gebruik je een zachte doek en milde zeep om vuil en zeepresten te verwijderen. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen, omdat deze de afwerking kunnen beschadigen. Controleer ook regelmatig op lekken en draai indien nodig de bevestigingsmoeren aan.

Mijn wastafelkraan lekt, wat moet ik doen?

Als je wastafelkraan lekt, kan dit worden veroorzaakt door een versleten afdichting of een losse verbinding. Draai eerst de watertoevoer naar de kraan dicht en controleer dan de aansluitingen op lekkages. Vervang indien nodig afdichtingen of aansluitingen om het lek te verhelpen.

Kan ik een wastafelkraan zelf repareren?

Kleine problemen zoals een lekkende kraan of een losse hendel kunnen meestal door een doe-het-zelver worden opgelost. Raadpleeg de handleiding van de kraan en volg de stappen voor reparatie. Voor ingewikkeldere problemen is het echter aan te raden een professionele loodgieter in te schakelen.

Wat is een pop-up afvoer en werkt deze met elke wastafelkraan?

Een pop-up afvoer is een soort afvoermechanisme dat wordt bediend door een hendel op de kraan. Het opent en sluit de afvoer zodat water weg kan stromen of wordt tegengehouden. Niet alle wastafelkranen zijn compatibel met pop-up afvoeren, dus zorg ervoor dat je kraan geschikt is voor dit type afvoermechanisme.

Hoe kies ik de juiste hoogte van een wastafelkraan?

De hoogte van de wastafelkraan hangt af van de stijl en hoogte van de wastafel zelf. Over het algemeen moet de kraan hoog genoeg zijn om comfortabel je handen onder te plaatsen, maar niet zo hoog dat er spatten ontstaan. Meet de hoogte van je wastafel en kies een kraan die daarbij past.

Wat zijn de voordelen van een waterbesparende wastafelkraan?

Een waterbesparende wastafelkraan vermindert het waterverbruik door de waterstroom te beperken zonder aan functionaliteit in te boeten. Dit kan helpen om water en energie te besparen, wat gunstig is voor het milieu en je waterrekening. Waterbesparende kranen zijn meestal uitgerust met luchtmengtechnologie die de waterstroom verzacht zonder comfort te verminderen.