De beste natuursteen wastafel van 2023

Stel je voor: een prachtige oase van rust en elegantie in je badkamer. Een plek waar functionaliteit en natuurlijke schoonheid samenkomen. Dat is precies wat een natuursteen wastafel aan je badkamer kan toevoegen. Met zijn unieke textuur, levendige kleuren en tijdloze charme brengt deze wastafel niet alleen een vleugje luxe in je ruimte, maar ook een connectie met de aarde zelf. Of je nu houdt van de rustieke uitstraling van ruwe steen of de verfijning van gepolijst marmer, een natuursteen wastafel is meer dan slechts een functioneel element - het is een kunstwerk dat je dagelijkse routines transformeert in een plezierige ervaring.

Onze top 3

Waarop hebben wij de natuursteen wastafel getest?

Natuursteen wastafels worden doorgaans op verschillende criteria getest om hun kwaliteit en duurzaamheid te waarborgen. Hier zijn drie van die criteria, samen met een korte uitleg voor elk:
Hardheid en Krasbestendigheid: Dit criterium meet de hardheid van de natuursteen en zijn vermogen om bestand te zijn tegen krassen. Verschillende soorten natuursteen hebben verschillende hardheidsniveaus, en dit heeft direct invloed op hun vermogen om dagelijkse slijtage en krassen te weerstaan.
Waterabsorptie: Dit beoordeelt het vermogen van de natuursteen om water op te nemen. Een lage waterabsorptie is belangrijk voor wastafels, omdat een hogere waterabsorptie kan leiden tot vlekken, schimmelvorming en structurele schade in de loop van de tijd.
Chemische Bestendigheid: Deze test bepaalt hoe goed de natuursteen bestand is tegen chemische stoffen die in een badkameromgeving kunnen voorkomen, zoals zepen, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Een goede chemische bestendigheid zorgt ervoor dat de wastafel niet wordt aangetast of verkleurd bij blootstelling aan deze stoffen.
Deze criteria worden vaak gebruikt om de geschiktheid en duurzaamheid van natuursteen wastafels te beoordelen, zodat consumenten producten kunnen kiezen die lang meegaan en goed presteren in hun beoogde omgeving.

Wat is de beste natuursteen wastafel?

Uit ons onderzoek is gebleken dat

Ontdek tijdloze schoonheid met onze natuursteen wastafels. Creëer een unieke badkamerbeleving met duurzame elegantie. Bekijk ons assortiment nu!

Wat is een natuursteen wastafel?

Een natuursteen wastafel is een wastafel die is gemaakt van natuurlijk gesteente dat rechtstreeks uit de aarde wordt gewonnen. Natuursteen wordt al eeuwenlang gebruikt in verschillende bouwtoepassingen vanwege zijn duurzaamheid, esthetiek en unieke patronen. Natuursteen wastafels kunnen worden vervaardigd uit verschillende soorten gesteente, zoals marmer, graniet, travertijn, leisteen, enzovoort.

Het proces van het maken van een natuursteen wastafel begint meestal met het selecteren van een geschikt stuk steen dat geschikt is voor het beoogde ontwerp en de grootte van de wastafel. Vervolgens wordt het ruwe stuk steen bewerkt en gevormd tot de gewenste vorm van de wastafel. Dit omvat het uitsnijden van het bassin, het polijsten van het oppervlak en het mogelijk aanbrengen van eventuele decoratieve patronen of reliëfs.

Natuursteen wastafels hebben verschillende voordelen, waaronder:

Unieke uitstraling: Natuursteen heeft natuurlijke patronen en kleurschakeringen, waardoor elke wastafel uniek is.
Duurzaamheid: Natuursteen is over het algemeen duurzaam en bestand tegen slijtage, mits goed onderhouden.
Hittebestendigheid: Veel natuurstenen zijn bestand tegen hoge temperaturen, waardoor hete voorwerpen erop kunnen worden geplaatst zonder schade.
Esthetiek: Natuursteen voegt een gevoel van luxe en elegantie toe aan de badkameromgeving.
Waardeverhoging: Het gebruik van natuursteen kan de waarde van een woning verhogen vanwege de hoogwaardige uitstraling.

Het is echter belangrijk op te merken dat natuursteen, afhankelijk van het type steen, poreus kan zijn en enigszins gevoelig voor vlekken en krassen. Daarom is het essentieel om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur en de esthetische kwaliteit van de wastafel te behouden. Het juiste onderhoud omvat meestal het afdichten van de steen en het vermijden van agressieve schoonmaakmiddelen die de oppervlakteafwerking kunnen beschadigen.

Waarop moet je letten bij het kopen van een natuursteen wastafel?

Bij het kopen van een natuursteen wastafel zijn er verschillende belangrijke factoren waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden, elk met een uitleg:
Soort natuursteen: Natuursteen komt in verschillende variëteiten, zoals marmer, graniet, kalksteen, travertijn en meer. Elk type heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitstraling. Kies een steensoort die past bij de esthetische en functionele behoeften van jouw badkamer.
Afmetingen en vorm: Meet de beschikbare ruimte in je badkamer nauwkeurig op voordat je een wastafel kiest. Overweeg ook de vorm van de wastafel – rechthoekig, ovaal, rond, etc. – die het beste bij je badkamerstijl past.
Afwerking: Natuursteen wastafels kunnen verschillende afwerkingen hebben, zoals gepolijst, gezoet (mat), gevlamd, etc. Kies een afwerking die zowel visueel aantrekkelijk als praktisch is voor dagelijks gebruik en onderhoud.
Duurzaamheid: Sommige natuurstenen zijn harder en duurzamer dan andere. Graniet staat bijvoorbeeld bekend om zijn duurzaamheid en krasbestendigheid, terwijl kalksteen zachter is en gevoeliger voor krassen en zuren. Overweeg het verwachte gebruik en hoeveelheid onderhoud die je bereid bent te doen.
Onderhoud: Natuursteen vereist specifiek onderhoud om de schoonheid en integriteit ervan te behouden. Sommige stenen kunnen gevoelig zijn voor vlekken, terwijl andere regelmatig moeten worden afgedicht. Zorg ervoor dat je begrijpt welk type onderhoud de gekozen steensoort nodig heeft.
Prijs: Natuursteen wastafels variëren sterk in prijs, afhankelijk van de steensoort, grootte en afwerking. Stel een budget vast en zoek naar opties binnen dat budget die aan je voorkeuren voldoen.
Compatibiliteit met kraan en afvoer: Controleer of de gekozen wastafel geschikt is voor de kraan en afvoer die je van plan bent te installeren. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is en dat de benodigde gaten aanwezig zijn.
Herkomst en authenticiteit: Als duurzaamheid en ethische overwegingen belangrijk voor je zijn, vraag dan naar de herkomst van de natuursteen. Sommige steenwinningen kunnen negatieve milieueffecten hebben. Kies voor leveranciers die transparant zijn over de herkomst en werkwijzen.
Installatie: Overweeg de installatievereisten van de gekozen wastafel. Sommige stenen zijn zwaarder en kunnen speciale ondersteuning vereisen. Zorg ervoor dat je installateur ervaring heeft met het werken met natuursteen.
Stijl en esthetiek: Last but not least, kies een wastafel die past bij de algehele stijl van je badkamer. Natuursteen wastafels voegen een natuurlijke, elegante uitstraling toe, dus zorg ervoor dat de gekozen wastafel goed aansluit bij het ontwerp en de sfeer van de ruimte.
Door rekening te houden met deze factoren kun je een natuursteen wastafel kiezen die niet alleen mooi is, maar ook functioneel en duurzaam voor de lange termijn.

Waarom een natuursteen wastafel kopen?

Het kopen van een natuursteen wastafel biedt een aantal voordelen die te maken hebben met de unieke eigenschappen en esthetiek van natuursteen. Ten eerste straalt natuursteen een tijdloze en natuurlijke schoonheid uit die moeilijk te repliceren is met synthetische materialen. De unieke patronen, kleurschakeringen en texturen in natuursteen zorgen ervoor dat elke wastafel een uniek stuk is, waardoor een gevoel van exclusiviteit en karakter ontstaat.
Natuursteen is ook duurzaam en heeft een lange levensduur. Het is bestand tegen slijtage, krassen en hitte, waardoor het een duurzame keuze is voor een wastafel die dagelijks intensief wordt gebruikt. Bovendien kan natuursteen goed bestand zijn tegen vocht en water, mits het goed wordt verzegeld en onderhouden. Dit maakt het een geschikte keuze voor gebruik in vochtige ruimtes zoals badkamers.
Daarnaast voegt een natuursteen wastafel een gevoel van luxe en elegantie toe aan de badkamer. Het straalt een gevoel van authenticiteit en verbondenheid met de natuur uit, wat kan bijdragen aan een rustgevende en serene sfeer in de ruimte. De natuurlijke uitstraling van de steen kan ook goed samengaan met verschillende interieurstijlen, van modern tot klassiek.
Hoewel natuursteen wastafels enkele voordelen bieden, is het belangrijk om op te merken dat ze ook specifiek onderhoud en zorg nodig hebben om hun schoonheid en duurzaamheid te behouden. Regelmatige reiniging en het aanbrengen van afdichtingsmiddelen zijn essentieel om vlekken en beschadigingen te voorkomen. Het uiteindelijke besluit om een natuursteen wastafel te kopen moet gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeuren, stijl en de bereidheid om het benodigde onderhoud uit te voeren.

Welke verschillende type natuursteen wastafel zijn er?

Natuurstenen wastafels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en stijlen, elk met unieke eigenschappen en esthetiek. Hier zijn enkele van de meest voorkomende types natuurstenen wastafels:
Granieten wastafels: Graniet is een duurzame en populaire keuze voor wastafels vanwege zijn hardheid en bestendigheid tegen krassen en vlekken. Granieten wastafels zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen.
Marmeren wastafels: Marmer staat bekend om zijn elegante uitstraling en luxueuze textuur. Marmeren wastafels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en aderpatronen, waardoor ze een chique en tijdloze uitstraling hebben.
Kalksteen wastafels: Kalksteen heeft een warme uitstraling en wordt vaak gekozen vanwege zijn natuurlijke, rustieke uiterlijk. Het is echter zachter dan graniet of marmer, dus het vereist meer zorg om schade te voorkomen.
Zandsteen wastafels: Zandsteen heeft een unieke textuur en wordt vaak gebruikt voor wastafels met een rustieke uitstraling. Het kan variëren in kleur en korrelgrootte, waardoor elke wastafel een uniek karakter heeft.
Leistenen wastafels: Leisteen heeft een kenmerkende gelaagde textuur en wordt vaak gebruikt voor moderne en eigentijdse ontwerpen. Het is duurzaam en heeft meestal een donkerdere kleur.
Onyx wastafels: Onyx is een halfedelsteen die wordt gewaardeerd om zijn doorschijnende eigenschappen. Onyx wastafels kunnen subtiel licht doorlaten, wat zorgt voor een prachtig visueel effect, vooral wanneer ze van onderaf verlicht worden.
Basalt wastafels: Basalt is een vulkanisch gesteente met een fijne textuur en wordt vaak gebruikt voor moderne, strakke ontwerpen. Het heeft meestal een donkere kleur en biedt een eigentijdse uitstraling.
Kwartsieten wastafels: Kwartsiet is een hard gesteente dat lijkt op marmer en graniet, maar met zijn eigen unieke kenmerken. Het heeft vaak een glinsterende uitstraling en is duurzaam en bestand tegen vlekken.
Travertijnen wastafels: Travertijn heeft een poreuze textuur en wordt vaak gebruikt voor een meer klassieke en rustieke uitstraling. Het komt vaak voor in lichte tinten en heeft kenmerkende putjes en gaatjes.
Jade wastafels: Jade is een edelsteen die soms wordt gebruikt voor luxueuze wastafels. Het heeft een heldere, rijke kleur en een gladde afwerking.
Bij het kiezen van een natuurstenen wastafel is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van het gesteente, zoals duurzaamheid, onderhoudsvereisten en esthetiek. Elk type natuursteen heeft zijn eigen unieke kenmerken en kan verschillende effecten creëren in je badkamerontwerp.

Veelgestelde vragen

Wat is een natuursteen wastafel?

Een natuursteen wastafel is een wastafel gemaakt van massief natuurlijk gesteente, zoals marmer, graniet, travertijn of zeepsteen. Deze wastafels worden uit één stuk steen gehouwen of gesneden en kunnen verschillende vormen en afwerkingen hebben.

Zijn natuursteen wastafels duurzaam?

Ja, natuursteen wastafels zijn duurzaam en gaan lang mee. Natuursteen is een robuust materiaal dat bestand is tegen slijtage, hitte en vocht. Regelmatig onderhoud kan de levensduur verder verlengen.

Hoe onderhoud ik een natuursteen wastafel?

Natuursteen wastafels vereisen specifiek onderhoud. Gebruik milde zeep en water om ze schoon te maken en vermijd agressieve chemische reinigingsmiddelen. Afdichten kan ook nodig zijn om vlekken te voorkomen, afhankelijk van het type steen.

Zijn natuursteen wastafels vatbaar voor vlekken?

Sommige natuursteen wastafels kunnen gevoelig zijn voor vlekken, vooral als ze niet goed zijn afgedicht. Het is raadzaam om morsen van zure stoffen zoals citroen of azijn snel te verwijderen om vlekken te voorkomen.

Kunnen natuursteen wastafels beschadigd raken?

Natuursteen wastafels zijn over het algemeen duurzaam, maar ze kunnen krassen en putjes krijgen als ze worden blootgesteld aan schurende materialen of harde voorwerpen. Gebruik zachte schoonmaakmiddelen en vermijd ruwe behandeling.

Zijn natuursteen wastafels verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen?

Ja, natuursteen komt in verschillende kleuren en patronen, afhankelijk van het type steen. Marmer heeft bijvoorbeeld een kenmerkende aderstructuur, terwijl graniet een grotere verscheidenheid aan kleuren en patronen kan hebben.

Kan ik een natuursteen wastafel zelf installeren?

Hoewel het mogelijk is om zelf een natuursteen wastafel te installeren, wordt professionele installatie aanbevolen. Het installeren van een zware wastafel en het zorgen voor een goede aansluiting op sanitair kunnen complex zijn.

Zijn natuursteen wastafels compatibel met alle badkamerstijlen?

Natuursteen wastafels zijn veelzijdig en kunnen goed passen bij verschillende badkamerstijlen, van modern tot klassiek. De keuze van de steensoort, vorm en afwerking kan helpen om de wastafel aan te passen aan de gewenste stijl.