De beste staande badkraan van 2023

Stel je voor: een oase van ontspanning in je eigen badkamer. Een plek waar stijl en functionaliteit samenkomen om een meesterwerk van moderne badkunst te creëren. In het hart van dit ontspannende toevluchtsoord staat een staande badkraan, een pronkstuk dat niet alleen een visueel genot is, maar ook zorgt voor een ongeëvenaarde badervaring. Laat je verleiden door de elegante lijnen, het vakkundige ontwerp en de moeiteloze bediening, terwijl het zachte stromende water je uitnodigt om de dagelijkse beslommeringen achter je te laten en volledig te genieten van de weldaad van een warm bad.

Onze top 3

Waarop hebben wij de staande badkraan getest?

Natuurlijk, hier zijn de drie criteria waarop een staande badkraan doorgaans wordt getest, samen met een uitleg voor elk criterium:
Waterdichtheid: Dit criterium test de kwaliteit van de afdichting en voorkomt lekkages. Een staande badkraan moet nauwkeurig worden gecontroleerd op lekkages langs de verbindingen en bij de hendels of knoppen. Dit omvat ook het controleren van eventuele druppels of stromend water wanneer de kraan is gesloten. Waterdichtheid is van essentieel belang om ongewenste waterverspilling te voorkomen en om schade aan de omgeving rondom de kraan te voorkomen.
Temperatuurregeling en Menging: Dit criterium test de mogelijkheid van de kraan om de watertemperatuur nauwkeurig te regelen en het mengen van warm en koud water. De kraan moet in staat zijn om soepel tussen verschillende temperatuurinstellingen te bewegen zonder plotselinge schommelingen of onregelmatigheden. De juiste temperatuurregeling is belangrijk om comfortabel gebruik van het bad mogelijk te maken en het risico op verbranding te minimaliseren.
Duurzaamheid en Constructiekwaliteit: Dit criterium evalueert de algehele duurzaamheid en kwaliteit van de kraanmaterialen en de constructie. De kraan moet bestand zijn tegen dagelijks gebruik en de invloed van water, chemicaliën en slijtage. De hendels, knoppen en bewegende delen moeten stevig en betrouwbaar aanvoelen, en de gebruikte materialen moeten corrosiebestendig zijn om de levensduur van de kraan te verlengen.
Deze criteria zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat een staande badkraan goed functioneert, veilig is en een lange levensduur heeft.

Wat is de beste staande badkraan?

Uit ons onderzoek is gebleken dat

Ontdek elegantie en functionaliteit met onze staande badkraan. Voeg stijl toe aan je badkamer. Soepele bediening voor een ontspannen badervaring.

Wat is een staande badkraan?

Een staande badkraan is een type kraan dat specifiek is ontworpen voor badkuipen. In tegenstelling tot wandgemonteerde kranen die aan de muur boven het bad worden bevestigd, staat een staande badkraan op de vloer naast het bad. Het belangrijkste doel van een staande badkraan is om water te leveren voor het vullen van het bad en om de watertemperatuur en waterstroom te regelen.

Staande badkranen zijn meestal vrijstaand en kunnen verschillende ontwerpen hebben om te passen bij de stijl van de badkamer. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals chroom, roestvrij staal, nikkel of zelfs meer decoratieve materialen zoals brons of messing.

Een staande badkraan kan één of meerdere handvatten hebben waarmee je de watertemperatuur en de waterstroom kunt regelen. Sommige modellen hebben ook een handdouche die aan de kraan is bevestigd, waardoor het gemakkelijker wordt om het badwater te vullen en om na het baden het bad en de omgeving schoon te maken.

Al met al biedt een staande badkraan een elegante en praktische oplossing voor het vullen van een badkuip, en het kan een vleugje luxe toevoegen aan de algehele uitstraling van de badkamer.

Waarop moet je letten bij het kopen van een staande badkraan?

Bij het kopen van een staande badkraan zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt voor je badkamer. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:
Stijl en design:
Kies een badkraan die past bij de algehele stijl en inrichting van je badkamer. Er zijn verschillende designs beschikbaar, zoals modern, klassiek, industrieel, etc. Het is belangrijk dat de kraan visueel aansluit bij de rest van de ruimte.
Materiaal:
Badkranen kunnen gemaakt zijn van diverse materialen, zoals roestvrij staal, messing, chroom en meer. Kies een materiaal dat duurzaam is en goed bestand tegen vocht en corrosie, zodat de kraan lang meegaat.
Functionaliteit:
Controleer de functionaliteit van de kraan, zoals het type hendel (één hendel of twee hendels), de soepelheid van de bediening, en of de kraan eenvoudig te gebruiken is. Sommige kranen hebben extra functies, zoals een handdouche of uittrekbare uitloop.
Hoogte en uitlooplengte:
De hoogte en uitlooplengte van de kraan bepalen hoeveel ruimte er is voor het vullen van het bad. Zorg ervoor dat de kraan hoog genoeg is en een voldoende lange uitloop heeft om comfortabel water in het bad te laten stromen zonder spatten.
Installatie:
Bekijk of de kraan eenvoudig te installeren is en of deze compatibel is met de bestaande aansluitingen in je badkamer. Sommige kranen vereisen een specifieke montage, terwijl andere universele aansluitingen hebben.
Merk en kwaliteit:
Kies voor gerenommeerde merken die bekend staan om hun kwaliteit en duurzaamheid. Hoewel dit wellicht wat duurder kan zijn, ben je verzekerd van een kraan die langer meegaat en beter bestand is tegen slijtage.
Prijs:
Bepaal je budget voor de aankoop van de staande badkraan en zoek binnen dat budget naar opties die aan je vereisten voldoen. Let op dat de prijs ook kan variëren op basis van merk, design en extra functies.
Onderhoud en reiniging:
Overweeg hoe gemakkelijk de kraan te onderhouden en schoon te maken is. Kranen met gladde oppervlakken en minder hoeken zijn meestal gemakkelijker te reinigen en te onderhouden.
Garantie:
Controleer of de kraan wordt geleverd met een garantieperiode. Een goede garantie geeft je gemoedsrust in geval van defecten of problemen na aankoop.
Waterbesparing:
Als je om milieuredenen of om kosten te besparen geïnteresseerd bent in waterbesparing, kun je kijken naar kranen met ingebouwde waterbesparende technologieën, zoals luchttoevoer voor het water of instelbare waterstroomlimieten.
Door rekening te houden met deze verschillende aspecten, kun je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van een staande badkraan die perfect past bij je behoeften en de esthetiek van je badkamer.

Waarom een staande badkraan kopen?

Het kopen van een staande badkraan heeft verschillende voordelen die te maken hebben met functionaliteit, esthetiek en gemak. Allereerst biedt een staande badkraan een vrijstaand ontwerp dat een gevoel van elegantie en luxe kan toevoegen aan de badkameromgeving. Deze kraan kan een opvallend designelement zijn dat de algehele uitstraling van de badkamer verbetert.
Daarnaast kan een staande badkraan gemakkelijk worden geplaatst zonder dat er aanpassingen aan de muur of badrand nodig zijn. Dit kan handig zijn als je de bestaande indeling van de badkamer niet wilt veranderen of als je in een huurwoning woont waar je geen permanente wijzigingen kunt aanbrengen.
Verder biedt een staande badkraan vaak meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit bij het vullen van het bad. Je kunt de kraan positioneren waar het het handigst is en de waterstroom naar wens aanpassen. Dit kan vooral handig zijn bij badkuipen zonder voorgeboorde gaten voor een inbouwkraan.
Bovendien kan een staande badkraan praktisch zijn als je van plan bent om in de toekomst van badkuip te wisselen, omdat je de kraan gemakkelijk kunt verplaatsen naar een nieuwe locatie. Het biedt dus een zekere mate van toekomstbestendigheid.
Al met al kan het kiezen voor een staande badkraan een combinatie zijn van functionele voordelen, esthetische overwegingen en praktische flexibiliteit die bijdraagt aan de algehele badkamerervaring.

Welke verschillende type staande badkraan zijn er?

Staande badkranen zijn een stijlvolle en functionele toevoeging aan badkamers, en ze komen in verschillende stijlen en ontwerpen om aan verschillende behoeften en esthetische voorkeuren te voldoen. Hier zijn enkele verschillende types staande badkranen:
Vloermontage met vrijstaande kraan: Deze kraan staat op de vloer naast het bad en heeft meestal een hoge en opvallende uitloop. Deze kraan wordt vaak gebruikt bij vrijstaande badkuipen en creëert een luxe uitstraling.
Vloermontage met handdouche: Dit type kraan heeft naast de hoofduitloop ook een handdouche die aan een flexibele slang is bevestigd. Dit biedt extra flexibiliteit bij het vullen van het bad en kan ook dienen voor het spoelen van het bad of voor persoonlijke hygiëne.
Vloermontage met watervaluitloop: Een watervaluitloop creëert een ontspannend en visueel aantrekkelijk effect door het water als een waterval in het bad te laten stromen. Dit type kraan voegt een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan de badkamer.
Vloermontage met thermostatische kraan: Thermostatische kranen stellen je in staat om de watertemperatuur nauwkeurig in te stellen en handhaven. Ze kunnen ook een kinderbeveiliging hebben om te voorkomen dat het water te heet wordt.
Vloermontage met hendelbediening: Deze kranen hebben meestal een enkele hendel waarmee je zowel de temperatuur als de waterstroom kunt regelen. Dit type kraan heeft een eigentijdse uitstraling en is gemakkelijk te bedienen.
Vloermontage met vintage of klassiek design: Voor wie een nostalgische of klassieke esthetiek verkiest, zijn er staande badkranen beschikbaar met vintage ontwerpen, zoals met kruisgrepen of sierlijke details.
Vloermontage met moderne en strakke vormgeving: Als je van een modern en minimalistisch ontwerp houdt, kun je kiezen voor een staande badkraan met strakke lijnen en eenvoudige vormen.
Vloermontage met uittrekbare uitloop: Sommige staande badkranen hebben een uittrekbare uitloop, vergelijkbaar met uittrekbare keukenkranen. Dit kan handig zijn om het vullen van het bad gemakkelijker te maken.
Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van deze verschillende typen staande badkranen kan variëren afhankelijk van de fabrikant, de winkel en de regionale markt. Bij het kiezen van een staande badkraan is het belangrijk om rekening te houden met zowel de functionaliteit als het ontwerp dat het beste past bij de algehele stijl van je badkamer.

Veelgestelde vragen

Wat is een staande badkraan?

Een staande badkraan is een type kranen dat specifiek is ontworpen om naast een vrijstaand bad te worden geplaatst. Ze bieden zowel waterregulering als een esthetische aanvulling op de badkamerinrichting.

Hoe verschilt een staande badkraan van andere soorten kranen?

In tegenstelling tot wandgemonteerde of inbouwbadkranen, staat een staande badkraan op de vloer naast het bad. Ze hebben meestal een langere uitloop om het water direct in het bad te laten stromen.

Moet ik speciale voorzieningen treffen om een staande badkraan te installeren?

Ja, een staande badkraan vereist meestal een vloermontage. Dit betekent dat er waterleidingen en afvoerpijpen in de vloer moeten worden ingebouwd. Zorg ervoor dat je bouwstructuur dit toelaat voordat je een staande badkraan aanschaft.

Kan ik een staande badkraan zelf installeren?

De installatie van een staande badkraan kan complex zijn vanwege de vloermontage en het aansluiten op de waterleidingen. Het wordt aanbevolen om een professionele loodgieter in te schakelen om ervoor te zorgen dat de installatie correct en veilig wordt uitgevoerd.

Zijn staande badkranen verkrijgbaar in verschillende stijlen?

Ja, staande badkranen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, variërend van klassiek en traditioneel tot modern en minimalistisch. Je kunt kiezen uit verschillende afwerkingen en ontwerpen die passen bij de algehele inrichting van je badkamer.

Hebben staande badkranen speciale kleppen voor watertemperatuurregeling?

Ja, de meeste staande badkranen worden geleverd met kleppen voor watertemperatuurregeling, vergelijkbaar met andere soorten kranen. Deze kleppen stellen je in staat om de gewenste watertemperatuur in te stellen voor een comfortabele badervaring.

Kan ik een staande badkraan op een bestaand bad installeren?

Ja, het is mogelijk om een staande badkraan op een bestaand bad te installeren, zolang je rekening houdt met de benodigde ruimte en de vloermontage. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is naast het bad om de kraan stabiel te plaatsen.

Zijn staande badkranen duurder dan andere typen kranen?

Over het algemeen zijn staande badkranen vaak duurder dan wandgemonteerde of inbouwbadkranen, vanwege hun speciale ontwerp en de noodzaak van vloermontage. De prijs kan variëren op basis van merk, ontwerp en materiaalkeuze.