De beste vrijhangende wastafel van 2023

Stel je voor: een elegante toevoeging aan je badkamer die de zwaartekracht lijkt te trotseren. Een vrijhangende wastafel die zweeft als een kunstwerk, een perfecte balans tussen functionaliteit en design. Met zijn slanke contouren en moderne uitstraling creëert deze wastafel een gevoel van ruimte en verfijning in elke badkamer. Maar hoe blijft hij toch zo stevig aan de muur bevestigd? Ontdek het geheim van deze zwevende schoonheid en laat je betoveren door zijn unieke charme.

Onze top 3

Waarop hebben wij de vrijhangende wastafel getest?

Natuurlijk, hier zijn de drie criteria waarop een vrijhangende wastafel wordt getest, samen met uitleg voor elk criterium:
Duurzaamheid en Belastbaarheid: Dit criterium houdt in dat de wastafel wordt getest op zijn vermogen om gewicht te dragen en om bestand te zijn tegen dagelijks gebruik. De wastafel moet in staat zijn om het gewicht van water, toiletartikelen en andere gebruiksvoorwerpen te dragen zonder te buigen, te breken of te beschadigen. Deze tests omvatten het aanbrengen van gewicht op verschillende punten van de wastafel en het simuleren van gebruiksbelasting om ervoor te zorgen dat deze duurzaam genoeg is om langdurig gebruik te weerstaan.
Bevestigingssterkte: Dit criterium heeft betrekking op de bevestiging van de wastafel aan de wand. De wastafel moet stevig aan de muur worden bevestigd om te voorkomen dat deze loskomt of valt, vooral als er druk op wordt uitgeoefend tijdens gebruik. Deze tests beoordelen de kwaliteit en betrouwbaarheid van de bevestigingsmaterialen, zoals muurankers en ophangsystemen, om ervoor te zorgen dat de wastafel veilig op zijn plaats blijft.
Waterdichtheid en Lekkage: Dit criterium gaat over het vermogen van de wastafel om water binnen te houden en lekkage te voorkomen. De wastafel mag geen water doorlaten naar de onderliggende structuren, zoals de wand en de vloer. Tijdens deze tests wordt de wastafel gevuld met water en wordt gecontroleerd of er water weglekt of zich ophoopt op plaatsen waar het niet hoort. Dit zorgt ervoor dat er geen waterschade optreedt en dat de wastafel correct functioneert zonder lekkages.
Deze drie criteria samen waarborgen de betrouwbaarheid, veiligheid en functionaliteit van een vrijhangende wastafel. Door de wastafel aan deze tests te onderwerpen, kunnen fabrikanten en gebruikers er zeker van zijn dat het product voldoet aan de vereiste normen en geschikt is voor dagelijks gebruik.

Wat is de beste vrijhangende wastafel?

Uit ons onderzoek is gebleken dat

Ontdek stijl en functionaliteit met onze vrijhangende wastafels. Ruimtebesparend en eigentijds design voor de moderne badkamer. Bekijk nu!

Wat is een vrijhangende wastafel?

Een vrijhangende wastafel, ook wel een zwevende wastafel of wandgemonteerde wastafel genoemd, is een type wastafel dat aan de muur is bevestigd zonder ondersteuning van een onderkast of meubel eronder. In plaats van op een voetstuk of in een kast te rusten, wordt een vrijhangende wastafel direct aan de muur gemonteerd met behulp van speciale beugels of montagehardware.

Dit type wastafelontwerp heeft verschillende voordelen:

**Ruimtebesparing:** Omdat er geen onderkast of voetstuk is, neemt een vrijhangende wastafel minder vloerruimte in beslag. Dit kan vooral handig zijn in kleinere badkamers waar ruimte beperkt is.

**Moderne uitstraling:** Vrijhangende wastafels hebben vaak een eigentijdse en strakke uitstraling, waardoor ze goed passen bij modern interieurdesign.

**Eenvoudige reiniging:** Omdat de wastafel boven de vloer hangt en geen contact heeft met een onderkast, is het gemakkelijker om de vloer onder de wastafel schoon te maken.

**Aanpasbare hoogte:** Omdat je de hoogte van de wastafel kunt bepalen bij het monteren, kan je deze aanpassen aan je eigen comfortniveau.

**Designflexibiliteit:** Vrijhangende wastafels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten, materialen en stijlen, waardoor je veel keuzemogelijkheden hebt om een wastafel te kiezen die past bij de esthetiek van je badkamer.

Hoewel vrijhangende wastafels veel voordelen hebben, zijn er ook enkele overwegingen. Omdat er geen opbergruimte onder de wastafel is, moet je elders in de badkamer ruimte vinden om toiletartikelen op te bergen. Ook moeten de wanden waarop de wastafel wordt gemonteerd voldoende stevigheid hebben om het gewicht van de wastafel en het gebruik ervan te dragen.

Waarop moet je letten bij het kopen van een vrijhangende wastafel?

Bij het kopen van een vrijhangende wastafel, ook wel een zwevende wastafel genoemd, zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Hier zijn enkele punten om op te letten, met uitleg voor elk punt:
Afmetingen: Meet de beschikbare ruimte in je badkamer zorgvuldig op voordat je een wastafel kiest. De wastafel moet niet alleen in de ruimte passen, maar er moet ook voldoende bewegingsruimte zijn rondom de wastafel.
Stijl en design: Kies een wastafel die past bij de algehele stijl van je badkamer. Er zijn diverse designs beschikbaar, van strak en modern tot klassiek en traditioneel. De wastafel moet harmoniëren met de rest van het interieur.
Materiaal: Vrijhangende wastafels kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals keramiek, glas, natuursteen en acryl. Elk materiaal heeft zijn eigen uiterlijk, duurzaamheid en onderhoudsvereisten. Kies een materiaal dat zowel visueel aantrekkelijk als praktisch is voor jouw behoeften.
Montagesysteem: Controleer het montagesysteem van de wastafel. De wastafel moet stevig aan de muur bevestigd worden. Sommige wastafels worden geleverd met speciale bevestigingsmaterialen, terwijl andere mogelijk standaard bevestigingsmiddelen nodig hebben.
Kraangaten en afvoer: Let op het aantal en de positie van de kraangaten en de afvoeropening. Zorg ervoor dat deze overeenkomen met de kraan en de afvoer die je van plan bent te installeren. Dit voorkomt onnodige aanpassingen achteraf.
Onderhoud: Overweeg hoe gemakkelijk de wastafel schoon te maken is. Vrijhangende wastafels hebben meestal een open ruimte onder de wastafel, wat schoonmaken vergemakkelijkt. Kies een model dat weinig last heeft van vuilophoping en dat eenvoudig te reinigen is.
Gewichtscapaciteit: Controleer het maximale gewicht dat de wastafel kan dragen. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om de wastafel met objecten erop te belasten, zoals een zeepdispenser of decoratieve items.
Prijs: Vrijhangende wastafels variëren in prijs, afhankelijk van het merk, het materiaal en het design. Stel een budget vast voordat je gaat winkelen en zoek naar opties binnen dat budget.
Installatie: Overweeg of je de wastafel zelf kunt installeren of dat je professionele hulp nodig hebt. Het correct installeren van een wastafel is cruciaal voor de duurzaamheid en functionaliteit ervan.
Accessoires en extra's: Sommige wastafels worden geleverd met bijpassende accessoires, zoals spiegels, planken of opbergruimte. Dit kan je badkamerfunctionaliteit verbeteren en een consistent uiterlijk bieden.
Door aandacht te besteden aan deze punten kun je ervoor zorgen dat je een vrijhangende wastafel kiest die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel en duurzaam voor je badkamerruimte.

Waarom een vrijhangende wastafel kopen?

Een vrijhangende wastafel kopen kan verschillende voordelen hebben. Allereerst biedt een vrijhangende wastafel een moderne en strakke uitstraling aan de badkamer. Het ontbreken van een onderkast zorgt voor een luchtig en ruimtelijk gevoel, wat vooral in kleinere badkamers gunstig kan zijn.
Daarnaast kan het eenvoudiger zijn om de vloer onder en rondom de wastafel schoon te maken, omdat er geen onderkast is die in de weg staat. Dit kan hygiënisch en onderhoudsvriendelijk zijn.
Een vrijhangende wastafel biedt ook flexibiliteit in de hoogte waarop deze gemonteerd wordt, waardoor je deze kunt aanpassen aan je eigen comfort. Bovendien kan het installatieproces minder gecompliceerd zijn dan bij een wastafel met onderkast.
Tot slot kan het esthetische aspect een grote rol spelen. Vrijhangende wastafels zijn verkrijgbaar in diverse ontwerpen, materialen en stijlen, waardoor je gemakkelijk een wastafel kunt kiezen die past bij de algehele inrichting van je badkamer.
Het is echter belangrijk om ook rekening te houden met eventuele nadelen, zoals beperkte opbergruimte in vergelijking met een wastafel met onderkast. Het uiteindelijke besluit hangt af van je persoonlijke voorkeuren, de beschikbare ruimte en de functionaliteit die je zoekt in een wastafel.

Welke verschillende type vrijhangende wastafel zijn er?

Vrijhangende wastafels, ook wel zwevende wastafels of wandgemonteerde wastafels genoemd, zijn wastafels die aan de muur zijn bevestigd zonder enige ondersteuning van een badkamermeubel of een sokkel. Deze wastafels kunnen verschillende vormen, materialen en stijlen hebben. Hier zijn enkele verschillende typen vrijhangende wastafels:
Rechthoekige wastafel: Dit is een van de meest voorkomende vormen voor vrijhangende wastafels. Ze hebben een strakke en moderne uitstraling.
Ovale wastafel: Deze wastafels hebben afgeronde randen en bieden een zachtere, organische uitstraling. Ze zijn populair voor badkamers met een meer rustgevend en sierlijk ontwerp.
Vierkante wastafel: Vierkante wastafels zijn eigentijds en kunnen een gedurfd statement maken in een badkamer. Ze zijn praktisch en passen goed in moderne ontwerpen.
Asymmetrische wastafel: Deze wastafels hebben een ongelijke vorm, vaak met een bredere en een smallere zijde. Ze voegen een interessante visuele dimensie toe aan de badkamer.
Inbouw wastafel: Dit type wastafel is in de muur ingebouwd, zodat het oppervlak van de wastafel gelijk is met de muur. Het creëert een naadloze uitstraling en is gemakkelijk schoon te houden.
Komvormige wastafel: Deze wastafels lijken op kommetjes die aan de muur zijn gemonteerd. Ze kunnen een unieke en artistieke uitstraling hebben.
Glazen wastafel: Gemaakt van gehard glas, deze wastafels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Ze voegen een vleugje elegantie toe aan de badkamer.
Natuurstenen wastafel: Deze wastafels zijn gemaakt van natuursteen zoals marmer, graniet of travertijn. Ze hebben een prachtige, organische uitstraling en elk stuk is uniek vanwege de natuurlijke variatie in het gesteente.
Betegelde wastafel: Bij dit type wastafel wordt de wastafel gebouwd door tegels te gebruiken die overeenkomen met de rest van de badkamer. Het creëert een naadloze look die past bij de tegels op de wanden en vloer.
Minimalistische wastafel: Deze wastafels hebben een strak en eenvoudig ontwerp, vaak zonder overbodige franje. Ze passen goed in moderne, minimalistische badkamerontwerpen.
Ronde wastafel: Ronde wastafels kunnen een zachte en vriendelijke uitstraling geven aan de badkamer. Ze zijn ook handig in compacte ruimtes.
De keuze voor een vrijhangende wastafel hangt af van persoonlijke voorkeur, de stijl van de badkamer en de beschikbare ruimte. Het is belangrijk om rekening te houden met zaken zoals de installatie, het type kraanwerk en het onderhoud bij het kiezen van het juiste type wastafel.

Veelgestelde vragen

Wat is een vrijhangende wastafel?

Een vrijhangende wastafel, ook wel een wandgemonteerde wastafel genoemd, is een type wastafel dat aan de muur wordt bevestigd zonder ondersteunende kasten of meubels eronder. Hierdoor lijkt de wastafel in de ruimte te zweven en creëert een strak en modern uiterlijk in de badkamer.

Hoe wordt een vrijhangende wastafel geïnstalleerd?

Een vrijhangende wastafel wordt aan de muur bevestigd met behulp van speciale wastafelbeugels en montagemateriaal. De beugels worden stevig aan de muur bevestigd, en de wastafel wordt vervolgens op deze beugels geplaatst en vastgezet. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de wastafel waterpas en stevig gemonteerd is.

Welke voordelen biedt een vrijhangende wastafel?

Vrijhangende wastafels bieden verschillende voordelen, waaronder ruimtebesparing in de badkamer, een modern en strak uiterlijk, gemakkelijke schoonmaak van de vloer onder de wastafel, en de mogelijkheid om de hoogte van de wastafel aan te passen voor ergonomisch comfort.

Zijn er nadelen verbonden aan vrijhangende wastafels?

Hoewel vrijhangende wastafels veel voordelen hebben, kunnen ze beperkte opbergruimte bieden omdat er geen onderkasten zijn. Bovendien kunnen sommige modellen moeilijker te installeren zijn dan traditionele wastafels met kasten.

Kan ik een vrijhangende wastafel zelf installeren?

Als je handig bent met doe-het-zelf projecten en ervaring hebt met het werken met sanitair, kun je overwegen om een vrijhangende wastafel zelf te installeren. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen en materialen hebt en volg nauwgezet de installatie-instructies.

Welke materialen zijn beschikbaar voor vrijhangende wastafels?

Vrijhangende wastafels zijn verkrijgbaar in diverse materialen, zoals keramiek, porselein, glas, natuursteen en zelfs roestvrij staal. De keuze van het materiaal hangt af van je esthetische voorkeuren en het algehele ontwerp van de badkamer.

Hoe onderhoud ik een vrijhangende wastafel?

Het onderhoud van een vrijhangende wastafel is meestal vrij eenvoudig. Regelmatig schoonmaken met milde zeep en water is voldoende om vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen die het oppervlak kunnen beschadigen.

Past een vrijhangende wastafel in elke badkamer?

Over het algemeen passen vrijhangende wastafels goed in verschillende soorten badkamers, vooral in moderne of minimalistische ontwerpen. Het is belangrijk om de beschikbare ruimte en de algehele esthetiek van de badkamer in overweging te nemen bij het kiezen van een wastafelmodel.