De beste wand fonteinkraan van 2024

Stel je voor: het zachte ruisen van stromend water, een vleugje elegantie in je interieur en het gemak van moderne technologie - dat is wat een wand fonteinkraan met zich meebrengt. Als een subtiele blikvanger voegt deze kraan niet alleen stijl toe aan elke ruimte, maar biedt ook het praktische voordeel van ruimtebesparing op je wastafel. Of je nu je badkamer transformeert in een oase van rust of een vleugje verfijning toevoegt aan je keuken, de wand fonteinkraan belooft een perfecte mix van functionaliteit en esthetiek.

Onze top 3

Waarop hebben wij de wand fonteinkraan getest?

Natuurlijk, hier zijn de drie criteria waarop een wandfonteinkraan doorgaans wordt getest, samen met een uitleg voor elk criterium:
Waterdichtheid:
De wandfonteinkraan wordt getest op waterdichtheid om ervoor te zorgen dat er geen lekken of druppels ontstaan wanneer de kraan in gebruik is. Dit omvat het controleren van de aansluitingen, de hendel en eventuele andere bewegende delen om te garanderen dat water alleen stroomt wanneer de kraan wordt geopend en volledig wordt afgesloten wanneer deze gesloten is.
Waterdruk en debiet:
Deze test meet de waterdruk en het waterdebiet (de hoeveelheid water die uit de kraan stroomt) om te garanderen dat de kraan consistent en naar behoren water levert. De waterdruk moet binnen een bepaald bereik vallen om ervoor te zorgen dat de kraan niet overmatig spettert of juist te zwak water levert. Het debiet moet overeenkomen met de specificaties van de kraan om te zorgen voor een comfortabele en efficiënte waterstroom.
Duurzaamheid en levensduur:
Deze test evalueert de duurzaamheid van de wandfonteinkraan door herhaaldelijk openen en sluiten van de kraan, evenals het toepassen van normale gebruikssituaties en mogelijke belastingen. Hiermee wordt gecontroleerd of de kraan bestand is tegen slijtage, corrosie en mechanische spanningen. Het doel is om te verzekeren dat de kraan een lange levensduur heeft en bestand is tegen dagelijkse slijtage.
Door deze criteria zorgvuldig te testen, kan worden gegarandeerd dat de wandfonteinkraan veilig, betrouwbaar en functioneel is voor de gebruiker.

Wat is de beste wand fonteinkraan?

Uit ons onderzoek is gebleken dat

Ontdek onze elegante wandfonteinkraan: perfecte combinatie van stijl en functionaliteit. Upgrade je ruimte met dit verfijnde en praktische ontwerp.

Wat is een wand fonteinkraan?

Een wand fonteinkraan is een type kraan dat specifiek is ontworpen voor gebruik bij een fonteintje, ook wel bekend als een wastafel of lavabo, die aan de wand is bevestigd. Een fonteintje is doorgaans een kleinere wastafel die vaak wordt aangetroffen in toiletruimtes of kleine badkamers. In tegenstelling tot traditionele wastafels die op een aanrechtblad of meubel worden geplaatst, wordt een fonteintje rechtstreeks aan de wand gemonteerd.

Een wand fonteinkraan heeft een aantal kenmerken die het geschikt maken voor dit specifieke type wastafel:

**Montage:** De kraan wordt rechtstreeks aan de muur gemonteerd, meestal boven de fontein. Dit bespaart ruimte en zorgt voor een nette uitstraling, ideaal voor kleinere badkamers of toiletruimtes.

**Hoogte en Uitloop:** Wand fonteinkranen hebben meestal een kortere uitloop en zijn ontworpen om water direct in het midden van de fontein te laten stromen, zodat het water niet buiten de wastafel spat.

**Bediening:** Ze kunnen een enkele hendel of twee aparte knoppen/hendels hebben voor het regelen van de watertemperatuur en het debiet.

**Stijlvol Ontwerp:** Omdat ze vaak worden gebruikt in kleinere ruimtes, zijn wand fonteinkranen verkrijgbaar in verschillende stijlen en afwerkingen om bij de algehele esthetiek van de ruimte te passen.

Het gebruik van een wand fonteinkraan kan helpen bij het optimaliseren van de beschikbare ruimte, het verminderen van rommel en het creëren van een gestroomlijnde en moderne uitstraling in kleinere badkamers of toiletruimtes.

Waarop moet je letten bij het kopen van een wand fonteinkraan?

Bij het kopen van een wandfonteinkraan zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten, met uitleg:
Stijl en ontwerp:
Kies een wandfonteinkraan die past bij de algehele stijl en esthetiek van je badkamer of ruimte. Er zijn verschillende ontwerpen beschikbaar, van modern en strak tot klassiek en traditioneel.
Materiaal:
Let op het materiaal waaruit de wandfonteinkraan is vervaardigd. Roestvrij staal, messing en chroom zijn populaire opties vanwege hun duurzaamheid en corrosiebestendigheid.
Installatie:
Controleer of de wandfonteinkraan geschikt is voor de installatie in jouw specifieke ruimte. Zorg ervoor dat je over de juiste muurbevestigingen en benodigdheden beschikt om de kraan veilig te installeren.
Bediening:
Kies tussen een éénhendelkraan (voor het regelen van zowel de temperatuur als de waterstroom met één hendel) of een tweehendelkraan (afzonderlijke hendels voor warm en koud water). Kies de optie die het beste bij je gebruiksgemak past.
Waterbesparing:
Overweeg een wandfonteinkraan met ingebouwde waterbesparende technologieën, zoals luchttoevoer of debietbeperking, om waterverbruik te verminderen zonder in te leveren op prestaties.
Spuitrichting:
Let op de spuitrichting van de kraan om ervoor te zorgen dat het water naar het midden van de wasbak stroomt en niet op de randen spat.
Montagehoogte:
Houd rekening met de juiste montagehoogte van de kraan om ervoor te zorgen dat de waterstraal comfortabel in de wasbak terechtkomt.
Onderhoud en reiniging:
Overweeg kraanmodellen met gladde oppervlakken en eenvoudige vormen, omdat deze gemakkelijker schoon te maken zijn en minder vuil en kalkaanslag kunnen verzamelen.
Merk en kwaliteit:
Kies voor een gerenommeerd merk dat hoogwaardige producten levert. Kranen van betere kwaliteit hebben meestal een langere levensduur en betere prestaties.
Prijs:
Bepaal je budget en zoek naar wandfonteinkranen die binnen dat budget passen. Houd er rekening mee dat hogere prijzen vaak samengaan met betere materialen, technologieën en afwerkingen.
Garantie:
Controleer of de wandfonteinkraan wordt geleverd met een garantie. Dit kan je gemoedsrust geven in geval van fabricagefouten of problemen na aankoop.
Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van een wandfonteinkraan die zowel functioneel als esthetisch aanspreekt en goed past bij je behoeften en voorkeuren.

Waarom een wand fonteinkraan kopen?

Het kopen van een wandfonteinkraan heeft verschillende voordelen die de functionaliteit, esthetiek en praktische aspecten van je badkamer of toilet kunnen verbeteren. Een wandfonteinkraan biedt een gestroomlijnde uitstraling en kan de volgende redenen hebben:
Ruimtebesparing: Een wandfonteinkraan neemt minder ruimte in beslag op het wastafelblad of de wastafel zelf, waardoor er meer werkruimte overblijft en de ruimte er opgeruimd uitziet.
Eenvoudige reiniging: Doordat de kraan aan de muur is bevestigd, is het reinigen van het wastafelgebied veel eenvoudiger, omdat er geen kraanvoet of basis is waar zich vuil en kalkaanslag kan ophopen.
Moderne uitstraling: Een wandfonteinkraan kan een eigentijdse en minimalistische uitstraling aan je badkamer geven, wat de algehele esthetiek kan verbeteren en een gevoel van verfijning kan toevoegen.
Waterbesparing: Sommige wandfonteinkranen zijn ontworpen om water efficiënter te gebruiken, wat kan leiden tot lagere waterrekeningen en een milieubewustere benadering van waterverbruik.
Vrijheid in wastafelontwerp: Omdat de kraan aan de muur is bevestigd, ben je vrij om een wastafel te kiezen zonder voorgeboorde kraangaten. Hierdoor heb je meer opties bij het selecteren van een wastafelontwerp.
Veiligheid: Een wandfonteinkraan kan handig zijn in ruimtes waar kinderen zijn, omdat er minder kans is dat ze zich branden aan een hete kraan die direct boven de wastafel staat.
Minder lekkage: Omdat wandfonteinkranen minder bewegende onderdelen hebben die in contact komen met water, is er over het algemeen minder kans op lekkage of druppelen.
Aanpassingsvermogen: Wandfonteinkranen zijn verkrijgbaar in diverse stijlen, materialen en afwerkingen, zodat je kunt kiezen wat het beste bij de rest van je badkamerinrichting past.
Unieke uitstraling: Een wandfonteinkraan kan een onverwacht en interessant element toevoegen aan de inrichting van je badkamer, waardoor het een stijlvolle en opvallende look krijgt.
De keuze voor een wandfonteinkraan hangt af van je persoonlijke voorkeuren, ruimte-indeling en gewenste esthetiek. Het kan een slimme investering zijn om de functionaliteit en uitstraling van je badkamer te verbeteren.

Welke verschillende type wand fonteinkraan zijn er?

Er zijn verschillende soorten wandfonteinkranen beschikbaar, elk met hun eigen stijl, functionaliteit en installatievereisten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende typen:
Standaard wandfonteinkraan: Dit is het meest eenvoudige type. Het bestaat uit een enkele hendel of twee knoppen voor het regelen van de watertemperatuur en -stroom. Deze kranen hebben meestal een eenvoudig ontwerp en zijn gemakkelijk te installeren.
Inbouw wandfonteinkraan: Dit type kraan is ingebouwd in de wand, waardoor alleen de bedieningshendels en de wateruitloop zichtbaar zijn. De meeste leidingen en aansluitingen zijn verborgen in de wand. Dit zorgt voor een strak en minimalistisch uiterlijk.
Hoog uitlopende wandfonteinkraan: Deze kranen hebben een hogere en vaak gebogen uitloop, waardoor er meer ruimte is tussen de uitloop en de wastafel. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld je handen onder de kraan wilt wassen zonder de rand van de wastafel te raken.
Waterbesparende wandfonteinkraan: Deze kranen zijn ontworpen om water te besparen door het debiet te verminderen zonder in te leveren op prestaties. Dit type kraan kan een belangrijke rol spelen bij het verminderen van waterverbruik en het bevorderen van duurzaamheid.
Thermostatische wandfonteinkraan: Deze kranen hebben een geïntegreerde thermostaat die de watertemperatuur nauwkeurig regelt. Dit is vooral handig voor omgevingen waar de watertemperatuur consistent moet blijven, zoals in openbare ruimtes.
LED-verlichte wandfonteinkraan: Sommige moderne kranen zijn uitgerust met LED-verlichting die van kleur verandert op basis van de watertemperatuur. Bijvoorbeeld blauw voor koud water, groen voor lauw water en rood voor warm water.
Design wandfonteinkraan: Deze kranen zijn ontworpen met speciale aandacht voor esthetiek en kunnen diverse vormen en afwerkingen hebben. Ze zijn bedoeld om een statement te maken en passen goed in badkamers met een eigentijdse of luxe uitstraling.
Automatische wandfonteinkraan: Deze kranen hebben een sensor die reageert op beweging, waardoor water automatisch stroomt wanneer iemand zijn handen onder de kraan houdt. Dit kan hygiënisch zijn, omdat je de kraan niet hoeft aan te raken met vuile handen.
Dit zijn slechts enkele van de vele verschillende soorten wandfonteinkranen die beschikbaar zijn. Het juiste type kraan voor jou hangt af van je behoeften, smaak en de stijl van je badkamer.

Veelgestelde vragen

Wat is een wandfonteinkraan?

Een wandfonteinkraan is een speciaal type kraan dat aan de muur wordt gemonteerd en wordt gebruikt in combinatie met een wastafel of fontein. Het biedt water voor handen wassen, tandenpoetsen en andere kleine taken in badkamers en toiletruimtes.

Hoe installeer ik een wandfonteinkraan?

De installatie van een wandfonteinkraan vereist basis loodgieterswerk. Het omvat het boren van gaten in de muur voor de waterleidingen en de kraan zelf, het aansluiten van de waterleidingen en het bevestigen van de kraan op de muur met behulp van montagebeugels. Het is vaak raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen voor een correcte installatie.

Welke materialen worden gebruikt voor wandfonteinkranen?

Wandfonteinkranen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder roestvrij staal, chroom, messing en keramiek. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen op het gebied van duurzaamheid, corrosiebestendigheid en esthetiek.

Heb ik speciale kleppen nodig voor een wandfonteinkraan?

Ja, bij de installatie van een wandfonteinkraan zijn speciale inbouw- of inbouwkleppen nodig. Deze kleppen zorgen voor de juiste waterstroom en temperatuurregeling en worden meestal in de muur gemonteerd.

Kan ik een wandfonteinkraan zelf installeren?

Als je ervaring hebt met loodgieterswerk en basiskennis hebt van sanitair, kun je proberen een wandfonteinkraan zelf te installeren. Echter, gezien de complexiteit van de installatie en het belang van een correcte werking, is het raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen als je niet zeker bent van je vaardigheden.

Zijn wandfonteinkranen waterbesparend?

Veel moderne wandfonteinkranen zijn ontworpen met waterbesparing in gedachten. Ze worden geleverd met technologieën zoals luchttoevoer en begrenzers die de waterstroom verminderen zonder afbreuk te doen aan de bruikbaarheid.

Kan ik een wandfonteinkraan in elke badkamer installeren?

In principe kan een wandfonteinkraan in de meeste badkamers worden geïnstalleerd, maar het is belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte, de hoogte van de kraan en de afstand tot de wastafel. Soms kan het nodig zijn om de hoogte en positie van de kraan aan te passen om een comfortabele en functionele installatie te garanderen.

Zijn er verschillende stijlen en ontwerpen beschikbaar voor wandfonteinkranen?

Ja, er zijn talloze stijlen en ontwerpen beschikbaar voor wandfonteinkranen, variërend van modern en strak tot klassiek en traditioneel. Je kunt kiezen uit verschillende afwerkingen en handgreepopties om de kraan aan te passen aan de algehele esthetiek van je badkamer of toiletruimte.