De beste wc fonteinkraan van 2023

Stel je voor: je betreedt een prachtig ingerichte badkamer, waar elk detail doordacht is om een gevoel van comfort en stijl te bieden. Je ogen worden getrokken naar een elegante fonteinkraan bij het toilet, die niet alleen functioneel is, maar ook een vleugje verfijning toevoegt aan de ruimte. Deze wc-fonteinkraan is meer dan zomaar een alledaags accessoire; het is een klein meesterwerk dat je dagelijkse routine transformeert in een moment van genot en luxe. Laat me je meenemen naar de wereld van deze bijzondere fonteinkraan, waar vorm en functie harmonieus samenkomen om een onvergetelijke indruk achter te laten.

Onze top 3

Waarop hebben wij de wc fonteinkraan getest?

Natuurlijk, hier zijn de drie criteria waarop een wc-fonteinkraan doorgaans wordt getest, samen met een korte uitleg van elk criterium:
Waterstroom en Druk: Dit criterium test de waterstroom en druk van de fonteinkraan. Het is belangrijk dat de kraan een voldoende sterke waterstraal levert voor effectieve handreiniging, maar niet zo krachtig dat er water wordt verspild of gespat. Dit wordt vaak gemeten in liters per minuut (L/min) en bar.
Temperatuurregeling: Dit criterium controleert de capaciteit van de kraan om de watertemperatuur nauwkeurig te regelen. Gebruikers moeten in staat zijn om gemakkelijk de gewenste mengverhouding tussen warm en koud water te bereiken. Een goede wc-fonteinkraan zou snel en consistent moeten reageren op temperatuuraanpassingen.
Duurzaamheid en Lekkage: Deze test beoordeelt de duurzaamheid van de kraan en controleert op mogelijke lekkagepunten. Het is belangrijk dat de kraan bestand is tegen dagelijks gebruik zonder vroegtijdige slijtage of lekkages. Hierbij worden materialen, afdichtingen en verbindingen geëvalueerd om ervoor te zorgen dat de kraan gedurende lange tijd probleemloos blijft functioneren.
Deze criteria zijn essentieel om ervoor te zorgen dat een wc-fonteinkraan effectief, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is voor de gebruikers.

Wat is de beste wc fonteinkraan?

Uit ons onderzoek is gebleken dat

Upgrade je badkamer met onze elegante wc fonteinkraan. Combineer stijl en functionaliteit voor moeiteloze handhygiëne. Ontdek nu!

Wat is een wc fonteinkraan?

Een wc-fonteinkraan is een kleine wastafelkraan die specifiek is ontworpen voor gebruik in toiletten, ook wel bekend als WC's (waterclosets) of toiletruimtes. Deze kraan is bedoeld om handen te wassen na gebruik van het toilet. Omdat toiletruimtes meestal beperkte ruimte hebben, zijn wc-fonteinkranen over het algemeen compacter en eenvoudiger van ontwerp dan gewone wastafelkranen die in badkamers worden gebruikt.

Wc-fonteinkranen hebben vaak een kortere uitloop en een kleinere kraankop, waardoor ze geschikt zijn voor de beperkte ruimte op een toiletwastafel. Ze kunnen worden bediend met één hand en hebben meestal alleen koud water omdat warm water doorgaans niet nodig is voor handen wassen in een toilet. Deze kranen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen om te passen bij de inrichting van de toiletruimte.

Het gebruik van een wc-fonteinkraan bevordert de hygiëne, omdat het mensen in staat stelt om hun handen te wassen na gebruik van het toilet, wat essentieel is om de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën tegen te gaan.

Waarop moet je letten bij het kopen van een wc fonteinkraan?

Bij het kopen van een wc-fonteinkraan zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:
Afmetingen en ruimte: Meet de beschikbare ruimte in je toilet om ervoor te zorgen dat de gekozen fonteinkraan goed past. Zorg ook dat er voldoende ruimte is om je handen comfortabel te kunnen wassen zonder belemmeringen.
Stijl en design: Kies een fonteinkraan die past bij de algehele inrichting van je toilet. Er zijn verschillende stijlen beschikbaar, zoals modern, klassiek, industrieel, enzovoort. Kies een ontwerp dat harmonieert met de rest van het decor.
Materiaal: Fonteinkranen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals chroom, roestvrij staal, messing, enzovoort. Kies een materiaal dat duurzaam is en bestand tegen corrosie, omdat de kraan vaak in contact komt met water.
Type bediening: Fonteinkranen kunnen worden bediend met hendels, knoppen of sensoren. Kies het type bediening dat het meest geschikt is voor jouw behoeften en voorkeuren. Sensorbediening kan bijvoorbeeld hygiënischer zijn omdat je de kraan niet hoeft aan te raken.
Waterbesparing: Let op de waterstroom van de kraan en kijk of deze een waterbesparende functie heeft. Een waterbesparende fonteinkraan kan helpen om je waterverbruik te verminderen.
Montageopties: Controleer of de fonteinkraan geschikt is voor de montageopties die beschikbaar zijn in je toilet. Sommige fonteinkranen zijn ontworpen voor wandmontage, terwijl andere op het wastafelblad worden gemonteerd.
Eenvoudige reiniging: Kies een kraan die gemakkelijk te reinigen is. Gladde oppervlakken en strakke ontwerpen zijn vaak gemakkelijker schoon te houden.
Prijs: Stel een budget vast voor de aankoop van de fonteinkraan. Er zijn opties beschikbaar in verschillende prijsklassen, dus zorg ervoor dat je iets vindt dat binnen je budget past.
Merk en kwaliteit: Kies voor gerenommeerde merken die bekend staan om hun kwaliteit en duurzaamheid. Een betrouwbare fonteinkraan gaat langer mee en presteert beter op de lange termijn.
Installatie: Controleer of de fonteinkraan wordt geleverd met alle benodigde installatie-onderdelen en instructies. Als je niet bekend bent met loodgieterswerk, overweeg dan om een professional in te huren voor de installatie.
Door rekening te houden met deze aspecten kun je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van een wc-fonteinkraan die zowel functioneel als esthetisch geschikt is voor je toilet.

Waarom een wc fonteinkraan kopen?

Een wc fonteinkraan kopen kan verschillende voordelen bieden die de functionaliteit en het comfort van je toiletruimte kunnen verbeteren. Zo'n fonteinkraan is specifiek ontworpen voor gebruik bij een toilet en kan een aantal redenen hebben:
Ruimtebesparing: Wc fonteinkranen zijn meestal compacter van formaat en zijn ontworpen om zo min mogelijk ruimte in te nemen. Dit is vooral handig in kleinere toiletruimtes waar ruimte beperkt is.
Hygiëne: Een aparte fonteinkraan in het toilet kan helpen om een goede hygiëne te handhaven. Mensen kunnen hun handen wassen zonder de toiletruimte te verlaten, waardoor er minder kans is op verspreiding van ziektekiemen.
Gemak: Het hebben van een fonteinkraan in het toilet is handig voor snelle handenwassingen na gebruik van het toilet. Dit kan de algemene hygiëne bevorderen.
Esthetiek: Een wc fonteinkraan kan een esthetische meerwaarde bieden aan de toiletruimte. Het kan bijdragen aan de algehele inrichting en stijl van het toilet.
Waterbesparing: Speciale wc fonteinkranen kunnen ontworpen zijn om water te besparen. Ze kunnen een lager waterverbruik hebben in vergelijking met standaard wastafelkranen, omdat ze bedoeld zijn voor korte handenwassingen.
Gescheiden functionaliteit: Een wc fonteinkraan kan zijn uitgerust met functionaliteit die specifiek is afgestemd op het wassen van handen. Dit kan onder andere een drukknopbediening of een infraroodsensor omvatten.
Gastvrijheid: Als je een gastvrije omgeving wilt creëren, kan een fonteinkraan in het toilet je gasten de mogelijkheid bieden om hun handen te wassen zonder dat ze elders hoeven te gaan.
Ruimtegebruik: In sommige gebouwen of commerciële instellingen kunnen wc fonteinkranen nodig zijn om te voldoen aan de regelgeving en normen met betrekking tot sanitair voorzieningen.
Onthoud dat de keuze om al dan niet een wc fonteinkraan te kopen afhangt van je persoonlijke behoeften, de beschikbare ruimte en je budget. Het kan een praktische toevoeging zijn aan je toiletruimte, maar het is belangrijk om de voordelen af te wegen tegen de kosten en de specifieke situatie.

Welke verschillende type wc fonteinkraan zijn er?

WC-fonteinkranen zijn er in verschillende stijlen, ontwerpen en materialen om aan diverse smaken en behoeften te voldoen. Hier zijn enkele veelvoorkomende types:
Standaard enkelvoudige kraan: Dit is de meest gebruikelijke wc-fonteinkraan. Het heeft één kraanarm voor het regelen van zowel de warme als de koude waterstroom.
Tweegreeps kraan: Dit type kraan heeft aparte grepen voor warm en koud water. Het stelt gebruikers in staat om de watertemperatuur nauwkeuriger in te stellen.
Inbouw kraan: Deze kranen zijn in de muur ingebouwd, waardoor ze een gestroomlijnde uitstraling hebben en ruimte besparen op het aanrechtblad.
Hoge uitloop kraan: Dit type kraan heeft een verhoogde uitloop, waardoor er meer ruimte is om je handen te wassen en water te krijgen zonder je handen tegen de rand van het fonteintje te stoten.
Waterval kraan: Deze kranen creëren een waterval-effect bij het uitstromen van water, wat een visueel aantrekkelijk element kan toevoegen aan het ontwerp van de badkamer.
Elektronische sensor kraan: Deze kranen hebben ingebouwde sensoren die water laten stromen wanneer ze handen detecteren. Ze zijn hygiënisch omdat je de kraan niet hoeft aan te raken.
Designkranen: Deze kranen zijn ontworpen met speciale aandacht voor esthetiek en kunnen verschillende vormen, kleuren en materialen hebben om bij het algemene ontwerp van de badkamer te passen.
Vintageof klassieke kranen: Deze kranen hebben een retro-uitstraling en zijn geschikt voor badkamers met een traditionele inrichting.
Moderne minimalistische kranen: Deze kranen hebben een strak en eenvoudig ontwerp dat goed past bij moderne en minimalistische badkamers.
Materialen: Fonteinkranen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder chroom, roestvrij staal, koper, messing en zelfs keramiek. Elk materiaal heeft zijn eigen esthetiek en duurzaamheid.
Binnen elk van deze categorieën zijn er nog talloze ontwerpen en variaties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke smaak en de stijl van je badkamer.

Veelgestelde vragen

Hoe installeer ik een wc fonteinkraan?

Plaats de fonteinkraan op het voorgeboorde gat in de wastafel. Bevestig de bijbehorende bevestigingsmoer onder de wastafel en zorg ervoor dat de kraan stevig vastzit. Sluit de watertoevoer aan volgens de instructies van de fabrikant.

Hoe kan ik een lekkende wc fonteinkraan repareren?

Draai eerst de watertoevoer naar de kraan dicht. Demonteer de kraan en vervang versleten afdichtingen of O-ringen. Controleer ook de keramische schijven of cartridge en vervang deze indien nodig. Monteer de kraan weer en controleer op lekkages.

Hoe onderhoud ik een wc fonteinkraan?

Maak de kraan regelmatig schoon met een mild schoonmaakmiddel om kalkaanslag te verwijderen. Gebruik geen schurende materialen om krassen te voorkomen. Controleer ook af en toe de aansluitingen op eventuele lekkages.

Wat moet ik doen als de waterdruk uit de wc fonteinkraan laag is?

Controleer eerst of de watertoevoerkleppen volledig open staan. Als dat niet helpt, verwijder dan de beluchter (het zeefje) aan het uiteinde van de kraan en reinig het van eventuele kalkaanslag die de waterstroom belemmert.

Hoe kan ik de temperatuur van het water aanpassen bij een wc fonteinkraan?

De meeste wc fonteinkranen hebben een enkele hendel die zowel de watertemperatuur als de waterstroom regelt. Beweeg de hendel naar links of rechts voor warm of koud water en pas de gewenste temperatuur aan.

Welke materialen worden gebruikt voor wc fonteinkranen?

Wc fonteinkranen worden vaak gemaakt van materialen zoals roestvrij staal, chroom, messing of messing met een afwerking van nikkel of brons. Deze materialen zijn duurzaam en bestand tegen corrosie.

Kan ik zelf een wc fonteinkraan vervangen?

Ja, het is mogelijk om zelf een wc fonteinkraan te vervangen als je handig bent met basisgereedschap en instructies kunt volgen. Zorg ervoor dat je de watertoevoer afsluit voordat je begint en volg de installatie-instructies van de nieuwe kraan nauwkeurig.

Wat is een inbouw wc fonteinkraan en hoe installeer ik die?

Een inbouw wc fonteinkraan wordt in de wand gemonteerd, waardoor alleen de hendel en het uitloopgedeelte zichtbaar zijn. Dit zorgt voor een strakke uitstraling. De installatie vereist vaak wat meer voorbereiding, zoals het aanleggen van leidingen in de muur en het inbouwen van een inbouwdeel waarop de kraan wordt gemonteerd. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor specifieke installatiestappen.